Slange /børstesett med start / stoppbryter på håndtaket
Slange med start / stoppbryter på håndtaket
Ledning for sentralstøvsugeropplegg
Rør for sentralstøvsuger - Antall lengder rør i på 1,15m for sentralstøvsuger
Rør for sentralstøvsuger - Frakttillegg Rør for sentralstøvsuger
Vedlikehold og bruk av sentralstøvsugeren

Vedlikehold:
1. Filter! En sentralstøvsuger er avhengig av et filter for å beskytte motoren. I tillegg er filteret med å gjøre utblåsningsluften såpass ren at ikke veggen på utsiden blir skitten. Skitne filter reduserer maskinens effekt, derfor er rene filter viktig. På vår minste modell følger det med et filter som skiftes sammen med hver tredje pose. På andre modeller har vi et patentert vaskbart filter. Filterposen trekkes av og vaskes for hånd eller i maskin på 30 gr. Ytterfilteret skal vaskes en gang i året. Innerfilteret trenger vask ca. hvert andre / tredje år. TIPS! For å ta av filteret på en renslig måte anbefaler vi å trekke over en bærepose. Ta tak i hempen til filteret gjennom plastposen og trekk av begge deler. Husk å aldri bruke sentralstøvsugeren uten filter. Rene filter gir topp sugeeffekt år etter år uansett merke sentralstøvsuger. Beam, Norsug, Flexit m.fl. har mange modeller med et "selvrensende filter" med et lodd i bunnen. Dette filteret kan også bankes / ristes. Tre over en pose og rist godt i filteret. Snorre, Allaway, Puzer m.fl. har papirfilter som bør byttes ved jevne mellomrom. Vi har nye filter i nettbutikken.

2. Poser! Noen av Cyclo Vac modellene bruker engangspose (Bl.a. E100/ GS111/ GS311/ GS711 m.fl.) Bytt pose når den nærmer seg 3/4 full. Bruk aldri en sentralstøvsuger uten pose når den er beregnet for det. Beam, Foma, Snorre, Flexit m.fl. har også modeller med engangsposer. Vi har universalposer i nettbutikken som passer til de fleste modeller

3. Tømming! Engangsposen er enkel å tømme. Modellene med syklon og filter samler støvet i en beholder. TIPS! Vi anbefaler å tre over en bærepose og tømme innholdet over i denne. For å unngå å virvle opp støv kan dette gjøres utendørs. Beholderene bør tømmes før innholdet når opp til filteret.

4. Røropplegget! Røropplegget til sentralstøvsugeren er beregnet for alle typer støv, og ikke for vann eller fuktig skitt. For å støvsuge mattene i bilen etc. eller andre ting som kan være fuktige vil vi anbefale en grovutskiller. Et riktig røropplegg er slik at store ting vil stoppe i sugekontakten og dermed ikke sette seg fast. Ting som har satt seg fast kan løses med å suge motsatt vei via sugeslangen direkte på motoren, eller ved staking. Lekkasjer i anlegget vil redusere effekten på sentralstøvsugeren. Sjekk at sugekontaktene ikke er ødelagt og at lokkene ikke er knekt.

5. Slangesettet! Munnstykkene er slitedeler som må skiftes ut når de blir nedslitt. Unngå å bruke munnstykker som ødelegger gulvet. Parkettmunnstykket for alle typer harde gulv rengjør du enkelt med å støvsuge vekk støvet som fester seg til børstene. Det samme med teppebankeren. Dra ut og støvsug bort hår og støv som fester seg rundt turbobørsten. Skulle noe sette seg fast i slangen vil dette ofte feste seg i endestykket som settes i kontakten. Hvis bryteren på slangehåndtaket fungerer dårlig kan dette skyldes dårlig kontakt mellom slange og håndtak. Her sitter det spennfjærer med kontakt mot noen sleperinger. Disse kan rengjøres / strammes. Kontakt oss om du trenger hjelp til dette. Skulle du trenge nytt slange/ børstesett, har vi gode tilbud i nettbutikken

Tips for bruk av sentralstøvsugeren:

1. Slangen! Heng slangen såpass høyt at du ikke behøver å rulle den helt sammen. Noen få lange kveiler gjør slangen mer håndterlig.

2. Tips! Lufte dyner og puter med å suge vakuum. Putt dynene i en plastsekk og stikk håntaket til slangen inn i dynen. Tett rundt slangen og start maskinen. Våre kraftige maskiner suger ut det meste av den skitne luften i dynen. Gjør dette på verandaen så lufter du dynen på et blunk!

Feilsøking - Misfornøyd med sugeeffekten på din gamle sentralstøvsuger??

Vi har av og til tilbakemeldinger fra kunder som ikke er fornøyd med sugeeffekten på sin gamle sentralstøvsuger. her er en kort sjekkliste over hva som kan gjøres:

1. sjekk pose / filter på motoren.
2. sjekk sugekontaktene i veggen om det er lekkasjer.
3. er slange børstesettet gammelt (32mm) / med lekkasjer?
4. sitter det noe fast? hvis noe sitter fast i slangen er det som oftest i den enden som settes inn i kontakten.

Noen ganger kan det lønne seg å vurdere å bytte ut slange / børstesettet. ved å bytte fra 32mm til våre 35mm slanger økes effekten nærmere 20%. vi har også gode tilbakemeldinger fra kunder som har byttet ut selve sugesentralen. i tester har cyclo vac maskinene opp til 50% høyere sugeeffekt. det merkes!!
 
Feilsøking - Maskinen virker ikke!
Ingen sentralstøvsuger er evigvarende. Hvis motoren ikke starter i hele tatt kan du sjekke følgende:
 
1. Sjekk først at det er strøm i kontakten som sentralstøvsugeren er koblet til. (Prøv med en lampe, drill etc.)
 
2. Sjekk om det er en sikring på selve sentralstøvsugeren. Det kan være en glassikring i en sikringsholder, eller en trykknapp / resetknapp på selve beholderen. Hvis motoren har gått svært varm, kan det tyde på varmgang noe som kan skyldes tette filter / full pose eller at motoren er defekt.
 
3. Sjekk at maskinen får signal fra sugekontakt / slange. Inn på maskinen går det to tynne ledninger som er styrestrømmen som gir signal fra sugekontaktene. Når det er kontakt mellom disse to ledningene starter maskinen, og når kontakten brytes, stopper den igjen. Hvis det høres et svakt klikk fra maskinen når det settes kontakt mellom ledningene tyder det på at kretskortet virker, men at motoren er defekt. Se vårt utvalg i nye motorer her.
  

 

Bruk og vedlikeholdstips for flere
merker sentralstøvsugere:

 

Sentralstøvsugere med syklon
(uten pose):

Merker: Foma, Beam, Flexit, Villavent, CycloVac, Allaway, Puzer, Junic, Norsug m.fl.
 
Vedlikehold:
 
Filter!  Modellene med syklon og filter samler støvet i en beholder. Beholderne bør tømmes før innholdet når opp til filteret. TIPS! Vi anbefaler å tre over en bærepose eller søppelsekk og tømme innholdet over i denne. For å unngå å virvle opp støv kan dette gjøres utendørs. En sentralstøvsuger uten pose er avhengig av et filter for å beskytte motoren. I tillegg er filteret med å gjøre utblåsningsluften såpass ren at ikke veggen på utsiden blir skitten. Skitne filter reduserer maskinens effekt og kan også forkorte levetiden på motoren, derfor er rene filter viktig. Kontroll at filtrene ikke er revnet eller har hull før de settes på plass.
 
Cyclo Vac har et patentert dobbelt filtersystem med vaskbare filter. Filterposen trekkes av og kan byttes eller vaskes for hånd eller i maskin på 30 gr. Ytterfilteret skal byttes / vaskes en gang i året. Innerfilteret trenger ettersyn / vask ca. hvert andre / tredje år. TIPS! For å ta av filteret på en renslig måte anbefaler vi å trekke over en bærepose. Ta tak i hempen til filteret gjennom plastposen og trekk av begge deler. Når de settes på plass igjen, pass på at de er helt tørre, og at de trekkes helt opp og inn i sporet. Husk å aldri bruke sentralstøvsugeren uten filter.
 
 
Beam, Norsug, Flexit, Junic m.fl. har mange modeller med et "selvrensende filter" med et innsydd vektpose som fungerer som et lodd i bunnen. Dette filteret kan også bankes / ristes eller vaskes. Tre over en pose og bank / rist godt i filteret som figuren til høyre viser. Om filteret må demonteres eller byttes, ta tak i hempen og dra inn mot midten. Når ringen slipper fra kanten, trekk rett ned. Når nytt filter setter på plass må filterringen komme i riktig spor. Klem filterringen sammen og sett den tilbake i sporet og den fjære tilbake slik at den smetter på plass. NB! Kontroller at filteret sitter på plass.
 
Snorre, Allaway, Puzer, Foma m.fl. har på noen modeller papirfilter som bør byttes ved jevne mellomrom. Disse er ofte skrudd fast med en senterskrue som løses / festes ved bytte av filter. På Snorre sitter filtrene festet med en strikk. Vi har nye filter i nettbutikken.

 
Rene filter gir topp sugeeffekt år etter år uansett merke sentralstøvsuger. Trykk her for se oversikten over nye filter i nettbutikken.


Sentralstøvsugere med engangspose:
Merker: Foma, Beam, Flexit, Villavent, CycloVac, Snorre m.fl.
 
Vedlikehold:

Poser! Noen av Cyclo Vac modellene bruker engangspose (Bl.a. E100/ GS111/ GS311/ GS711/ GX711/ GX2011m.fl.) Bytt pose når den nærmer seg 3/4 full. Bruk aldri en sentralstøvsuger uten pose når den er beregnet for det.

Beam, Foma, Snorre, Flexit m.fl. har også modeller med engangsposer. Vi har universalposer i nettbutikken som passer til de fleste modeller.

Tømming! Engangsposen er enkel og renslig å tømme. Tre på en ny pose med en gang slik at sentralstøvsugeren er klar til bruk. På noen modeller er det noen hakk som er med å låse posen på plass. I tillegg til posen er det oftest et filter. Dette filteret kan ristes / vaskes / byttes. På noen Cyclo Vac modeller følger det med et nytt filter sammen med en pakke poser.

Ved jevnlig bytte av poser unngår du at posen til slutt sprekker og kan ødelegge filter eller motor. Uansett merke sentralstøvsuger får du mer sugeeffekt ved jevnlig poseskift. Trykk her for se oversikten over nye poser i nettbutikken.

Sentralstøvsugere med kullstøvsfilter og display:

Display:

Noen modeller av Beam, Foma, Flexit og CycloVac m.fl. er utstyrt med et display på sentralstøvsuger-enheten. Dette displayet viser behov for service som poseskift etc. CycloVac kan også vise denne informasjonen på slangehåntaket som da gir full oversikt i tillegg til hastighetsregulering.

NB Ved pose og filterskift må en trykke på resetknappen i ett sekund slik at lampen som viser filter / poseskift slukker.

Kullstøvsfilter:

Noen modeller er også utstyrt med et kullstøvsfilter på kjøleluften på motoren. Dette bør også sjekkes samtidig med støvfilteret. Dette papirfilteret bør byttes hver 2-3 tredje år avhengig av bruk.
Vedlikehold av røropplegget:

Røropplegget!  Røropplegget til sentralstøvsugeren er beregnet for alle typer støv, og ikke for vann eller fuktig skitt. For å støvsuge mattene i bilen etc. eller andre ting som kan være fuktige vil vi anbefale en grovutskiller. Et riktig røropplegg er slik at store ting vil stoppe i sugekontakten og dermed ikke sette seg fast. Ting som har satt seg fast kan løses med å suge motsatt vei via sugeslangen direkte på motoren, eller ved staking. Lekkasjer i anlegget vil redusere effekten på sentralstøvsugeren. Sjekk at sugekontaktene ikke er ødelagt og at lokkene ikke er knekt. Ødelagte sugekontakter er en hyppig årsak til dårlig sugeeffekt. Vi har løse sugekontakter til alle merker sentralstøvsugeranlegg i nettbutikken.
 
Vedlikehold av brukerutstyret:
 
Slangesettet! Munnstykkene er slitedeler som må skiftes ut når de blir nedslitt. Unngå å bruke munnstykker som ødelegger gulvet. Parkettmunnstykket for alle typer harde gulv rengjør du enkelt med å støvsuge vekk støvet som fester seg til børstene. Det samme med teppebankeren. Dra ut og støvsug bort hår og støv som fester seg rundt turbobørsten. Skulle noe sette seg fast i slangen vil dette ofte feste seg i endestykket som settes i kontakten. Hvis bryteren på slangehåndtaket fungerer dårlig kan dette skyldes dårlig kontakt mellom slange og håndtak. Her sitter det spennfjærer med kontakt mot noen sleperinger. Disse kan rengjøres / strammes. Kontakt oss om du trenger hjelp tildette så sender vi Dem en enkel brukerveiledning.
 Skulle du trenge nytt slange/ børstesett, har vi gode tilbud i nettbutikkenBrukertips:
 
Tips for bruk av sentralstøvsugeren:
 
1. Slangen! Heng slangen såpass høyt at du ikke behøver å rulle den helt sammen. Noen få lange kveiler gjør slangen mer håndterlig.

2. Tips! Lufte dyner og puter med å suge vakuum. Putt dynene i en plastsekk og stikk håntaket til
slangen inn i dynen. Tett rundt slangen og start maskinen. Våre kraftige maskiner suger ut det meste av den skitne luften i dynen. Gjør dette på verandaen så lufter du dynen på et blunk!

Feilsøking:

Feilsøking - Mindre sugeeffekt enn normalt:

Vi har flere tilbakemeldinger fra kunder som har fått problem med sugeeffekten på sin gamle sentralstøvsuger. her er en kort sjekkliste over hva som kan gjøres:


1. Sjekk at støvbeholderen er satt ordentlig på plass. Sjekk/ tøm pose / rengjør filter på motoren.

2. Sjekk sugekontaktene i veggen om det er lekkasjer. (Start anlegget uten slangen og lytt ved sugekontaktene for å oppdage luftlekkasjer. Sjekk også utblåsningsluften. Hvis det kommer mye luft via utblåsningsrøret kan det være lekkasjer i anlegget.)
 
3. Er slange /børstesettet gammelt med lekkasjer? Noen ganger gir et nytt slangesett helt nytt liv til sentralstøvsugeren.

4. Sitter det noe fast i slangen? hvis noe sitter fast i slangen er det som oftest i den enden som settes inn i kontakten. Prøv å stake forsiktig gjennom slangen med en stakefjær.

5. Putt slangen i sugekontakten og start sugeenheten. La maskinen stå og gå, og kontroller om det kommer luft via utblåsningsrøret. Om det kommer lite luft i utblåsningen tyder det på at noe har satt seg fast. Kontroller de forskjellige sugekontaktenes sugeeffekt for å lokalisere hvor i rørsystemet det er tett. Løsne tetthet med f.eks. en stakefjær. Du kan også bruke en annen støvsuger for a støvsuge i retur det som skaper tettheten i rørsystemet, til nærmeste sugekontakt. Man kan også få støvproppen i røret fjernet ved å tette og åpne på innsuget på slangen eller på en av de andre sugekontaktene. På denne måten får man trykk i rørsystemet og støvproppen kan løsne.

Noen ganger kan det lønne seg å vurdere å bytte ut slange / børstesettet. ved å bytte fra 32mm til våre 35mm slanger økes effekten nærmere 20%. vi har også gode tilbakemeldinger fra kunder som har byttet ut selve sugesentralen. i tester har cyclo vac maskinene opp til 50% høyere sugeeffekt. det merkes!! 


Feilsøking - Maskinen starter ikke:

Ingen sentralstøvsuger er evigvarende. Hvis motoren ikke starter i hele tatt kan du sjekke følgende:

1. Sjekk først at det er strøm i kontakten som sentralstøvsugeren er koblet til. (Prøv med en lampe, drill etc.) Hvis det ikke er strøm, sjekk sikringene.

2. Sjekk om det er en sikring på selve sentralstøvsugeren. Det kan være en glassikring i en sikringsholder, eller en trykknapp / resetknapp på selve beholderen. Hvis motoren har gått svært varm, kan det tyde på varmgang noe som kan skyldes tette filter / full pose eller at motoren er defekt.

3. Sjekk at maskinen får signal fra sugekontakt / slange. Inn på maskinen går det to tynne ledninger som er styrestrømmen som gir signal fra sugekontaktene. Når det er kontakt mellom disse to ledningene starter maskinen, og når kontakten brytes, stopper den igjen. Hvis det kun høres et svakt klikk fra maskinen når det settes kontakt mellom ledningene tyder det på at kretskortet virker, men at motoren er defekt. Se vårt utvalg i nye motorer her. Dersom det ikke høres noe klikk, kan det være at kretskortet er ødelagt. Noen merker har en manuell bryter på enheten. Dersom maskinen starter med denne bryteren, men ikke fra sugekontaktene tyder det på at kretskortet er skadet.

4. Dersom det tyder på at motoren er defekt, kan kullstiftene være nedslitt eller skadet. På noen motorer kan man da bytte børster. Vi anbefaler i de fleste tilfeller å bytte motoren.

5. Om sugeenheten ikke starter med av/på bryteren på handtaket, kan en åpne sugekontakten og lage kontakt mellom de to små kontaktpunktene med en stålkniv e.l. (En skje eller kronestykke fungerer også bra.) Hvis maskinen starter når det er kontakt mellom disse to punktene, kan slangen eller slangehåndtak være defekt. Et nytt håndtak eller ny slange vil da være løsningen på problemet. Se våre slange / børstesett i nettbutikken.


Ring gjerne 48 18 55 30 for teknisk assistanse